Klavyenizi Nefes ve Dokunarak ile Kontrol Etmek
Kablosuz midi aksesuar kontrocüleriyle ilgilenmem 2010 lara kadar dayanır. Mini mini kutucuklara midi sinyallerini bluetooth üzerinden haberleştiren kartlar tasarlayıp, mobil cihazlarla midi alış-verişi yaptırmak büyük bir haz verirdi.
Bir de bu midi parametetreleriyle hedef cihazın seslerini eğip-bükmek, panel butonlarını kontrol etmek, sisteminde koma olmamasına rağmen, midi paketlerindeki koma parametrelerini destekliyor olmasından dolayı komalar verdirebilmenin verdiği zevkin bir tarifi yok.
Bir de bu yapmış olduğum oyuncaklardan kazandığım bilgi, birikim ve tecrübeleri herhangi bir kurs, okul, şahıstan para versen alamazsın 🙂
Aşağıdaki videoda 2 yıl önce prototiplediğim Klavye ile USB üzerinden ribbon ve Breath Kontrolcüsü ve artık olarak Mobil Aplikasyonu’nun açıklamasını izleyebilirsiniz.
O yıllardan bu güne kadar bir çok prototipler tasarladım. Tam boy ribbon kontoller, (Ribbonu pichbend olarak değil, klavye gibi kullanmak) koma kutusu, mobil cihazlar için Sanal Pitchbend vs..
Bugün üzerinde çalışmak istediğim aksesuar ise, hem ribbonun hem de breath controller’ın hiç bir şekilde kablo kullanmadan, hem kendi aralarında hem de hedef (klavye) cihazla kablosuz olarak haberleşen kompakt bir ürün.
Kablo Karmaşası olmayacak, tüm üniteler ihtiyaç duyduğu voltajı (pille) kendi üzerinde barındıracak ve kablosuz olarak güncellenebilecek. Kulağa nasıl geliyor?
Üstelik telefonunuz üzerinden Breath/Ribbon kutusuna bağlanarak açılan arayüzden de ayarlarını değiştirebiliyor olacaksınız.
Kutu, çok mini bir kasada olacak ve ribbon kontrolcüsü esnek ince bir zemin üzerinde mıknatıs (buzdolabı magnet) ile kasaya oturtulacak. Bu sayede ribbon kullanacağım diye konfor bozan kabalıktan kurtulunmuş olacak.
Breath kısmına gelince ise, alışılmışın dışında bir kafa seti (headset) tasarlamayı planlıyorum. Enerjisini CR2032 3V’luk bir pilden alacak. Kağıt üzerinde yaptığım hesaplamalarda bu pil, 6 ay kafa setini besleyebiliyor. Tabi bunu gerçek hayatta da test etmek gerekir. Sonuçlar olumsuz olursa da mini şarjlı bir lipo pile geçiş yapabilirim. Bunu zaman gösterecek. Üzerinde durduğum konu, kafa seti’nin tasarımı. Ergonomik, rahatsız etmeyen, gerektiğinde kulaklık ile birlikte sorunsuz kullanılabilecek bir tasarım olmalı. Bu da zaman içerisinde şekillenecek.
Bakalım zaman bize neyi gösterecek…
Bu arada, 3d modelleme, tasarım, çizim gibi konulara hakim olanlarınız varsa fikir & desteklere açığım. Diğer yandan ise bir ürünü geliştirme sürecinde harcanan kaynak, üretmekten daha fazla. Dolayısıyla bu tarz projeler için de öneri, bağış, yardım, yatırım gibi konulara da açığım.